MASAK Düzenlemelerin Getirdiği Yükümlülüklere (5549 sayılı Kanunun getirdiği yükümlülükler) uymamak idari veya adli cezaları gerektirmektedir. Herhangi bir cezaya maruz kalmamak için yükümlülüklerinizi bilmeniz ve yerine getirmeniz gerekir.

 

AML/CFT/PROLIFERATION NEDİR?

Anti- Money Laundering and Countering Financing of Terrorism: Proliferation “AML/CFT/ PROLIFERATION”; suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadele demektir.

 

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASI NE DEMEKTİR?

Yasadışı yollardan elde edilen kazançların kaynağının gizlenmesi ve niteliğinin değiştirilmesi suretiyle yasal görüntü kazandırılarak ekonomik sisteme sokulmasıdır.

Ülkemiz mevzuatına göre; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282 nci maddesi gereğince alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek ve meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar da adlî para cezası ile cezalandırılmaktadır.

 

TERÖRİZMİN FİNANSMANI NE DEMEKTİR?

6415 Sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinde sayılan fon sağlanması ve toplanması yasak olan fiillerin gerçekleştirilmesinde kullanılması amacıyla veya kullanılacağını bilerek ve isteyerek bir teröriste veya terör örgütlerine fon sağlanması veya toplanması terörün finansmanı suçunu oluşturmaktadır. Fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası gerektirebilmektedir.

 

KİTLE İMHA SİLAHLARININ YAYILMASININ FİNANSMANI NE DEMEKTİR?

7262 Sayılı Kanun Kapsamında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine yönelik yaptırım kararlarının uygulanmasına yönelik, Kanunun 2’nci maddesinde sayılan yasak işlem ve faaliyetlere yönelik, malvarlığının dondurulması ve yasakların uygulanmasıdır. Fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, hapis cezası gerektirebilmektedir.

Bu Cezalara İlaveten; Ayrıca bu suçlara konu mal varlıkları değerleri müsadere edilirken, bu suçlar dolayısıyla tüzel kişilerin faaliyet izni de iptal edilebilir ve tüzel kişilere idari para cezası verilebilir.

 

ULUSAL AML/CFT/ PROLIFERATION ÖNLEMLERİ

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacı ile çıkarılan 11.10.2006 tarihli ve 5549 sayılı Kanun, bu suçlarla mücadele bakımından önleyici tedbirler getirmişken, aynı zamanda yükümlüler ile bunların yükümlülükleri de düzenlenmiştir.

 

ULUSLARARASI AML/CFT/ PROLIFERATION ÖNLEMLERİ

Uluslararası işlemlerinizde, başta AML/CFT/ PROLIFERATION önlemleri konusunda küresel standart belirleyici konumunda olan FATF (Financial Action Tasks Force)’nin getirdikleri olmak üzere uluslararası gerekliliklere uygun bir şekilde faaliyet yürütmeniz gerekir.

 

KİMLER YÜKÜMLÜDÜR

YÜKÜMLÜLÜKLER NELERDİR?

YÜKÜMLÜLÜK İHLALİNİN YAPTIRIMI NEDİR?

RİSKLERİNİZ NELER?

HİZMETLERİMİZ

 

YÜKÜMLÜLER

YÜKÜMLÜLER, 5549 Sayılı Kanun’da sektörler olarak genel belirlenmiş iken, Tedbirler Yönetmeliği 4/1 maddesinde tek tek sayılmak suretiyle belirlenmiştir.

  1. a) Bankalar.
  2. b) Bankalar dışında banka kartı veya kredi kartı düzenleme yetkisini haiz kuruluşlar.
  3. c) Kambiyo mevzuatında belirtilen yetkili müesseseler.

ç) Finansman ve faktoring şirketleri.

  1. d) Sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri.
  2. e) Ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşları.
  3. f) Yatırım ortaklıkları.
  4. g) Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri ile sigorta ve reasürans brokerleri.

ğ) Finansal kiralama şirketleri.

  1. h) Sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde takas ve saklama hizmeti veren kuruluşlar.

ı) Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasına ilişkin saklama hizmeti ile sınırlı olmak üzere Borsa İstanbul Anonim Şirketi.

  1. i) Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi ile kargo şirketleri.
  2. j) Varlık yönetim şirketleri.
  3. k) Kıymetli maden, taş veya mücevher alım satımı yapanlar ile bu işlemlere aracılık edenler.
  4. l) Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarını basma faaliyeti ile sınırlı olmak üzere Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü.
  5. m) Kıymetli madenler aracı kuruluşları.
  6. n) Ticaret amacıyla taşınmaz alım satımıyla uğraşanlar ile bu işlemlere aracılık edenler.
  7. o) İş makineleri dâhil her türlü deniz, hava ve kara nakil vasıtalarının alım satımı ile uğraşanlar ile bu işlemlere aracılık edenler.

ö) Tarihi eser, antika ve sanat eseri alım satımı ile uğraşanlar veya bunların müzayedeciliğini yapanlar.

  1. p) Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı dâhil talih ve bahis oyunları alanında faaliyet gösterenler.
  2. r) Spor kulüpleri.
  3. s) Noterler.

ş) 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 35 inci maddesinin birinci ve üçüncü fıkrası ile alternatif uyuşmazlık çözüm yolları kapsamında yürütülen mesleki faaliyetler sırasında edinilen bilgiler hariç olmak, savunma hakkı ile hukuki dinlenilme hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak ve yalnızca avukatların yapabileceği işlerle ilgili olarak 1136 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, taşınmaz alım satımı, sınırlı ayni hak kurulması ve kaldırılması, şirket, vakıf ve dernek kurulması, birleştirilmesi ile bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesi işlerine ilişkin finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, banka, menkul kıymet ve her türlü hesaplar ile bu hesaplarda yer alan varlıkların idaresi işleriyle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar.

  1. t) Bir işverene bağlı olmaksızın çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirler.
  2. u) Finansal piyasalarda denetim yapmakla yetkili bağımsız denetim kuruluşları.

(ü) Kripto varlık hizmet sağlayıcılar.

(v) Tasarruf finansman şirketleri.

 

Merkezi yurt dışında bulunan yükümlünün Türkiye’deki şube, acente, temsilci ve ticari vekilleri ile benzeri bağlı birimleri birinci fıkra kapsamında yükümlü sayılır.

 

Finansal Kuruluş

Finansal kuruluş: Tedbirler Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ila (h), (m) ve (ü) bentlerinde sayılan yükümlüler ile bankacılık faaliyetleriyle sınırlı olarak Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketini ifade eder. (Ted. Yön. 3/1-f)

Finansal Olmayan Belirli İş ve Meslekler (FOBİM)

Finansal olmayan belirli iş ve meslekler: Tedbirler Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (k), (n), (s), (ş), (t) ve (u) bentlerinde sayılan yükümlülerdir. (Ted. Yön. 3/1-m)

Finansal grup

Finansal grup: Merkezi Türkiye’de ya da yurt dışında bulunan bir ana kuruluşa bağlı veya bu kuruluşun kontrolünde bulunan Türkiye’de yerleşik finansal kuruluşlar ile bunların şube, acente, temsilci ve ticari vekil ve benzeri bağlı birimlerinden oluşan grubu ifade eder. (Uyum Yön. 3/1-j)

 

Uyum Programı Oluşturmakla Yükümlü Olanlar

UYUM Yönetmeliği 4. Maddesinde sayılan yükümlüler uyum programı oluşturmakla yükümlü kılınmıştır. Söz konusu yükümlüler:

  1. a) Bankalar (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile kalkınma ve yatırım bankaları hariç),
  2. b) Sermaye piyasası aracı kurumları,
  3. c) Sigorta ve emeklilik şirketleri,

ç) Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (Bankacılık faaliyetiyle sınırlı olmak üzere),

  1. d) Kambiyo mevzuatında belirtilen A grubu yetkili müesseseler,
  2. e) Finansman, faktoring ve finansal kiralama şirketleri,
  3. f) Portföy yönetim şirketleri,
  4. g) Kıymetli madenler aracı kuruluşları,

ğ) Elektronik para kuruluşları,

  1. h) Ödeme kuruluşları (Münhasıran fatura ödemelerine aracılık hizmeti, münhasıran ödeme emri başlatma hizmeti ve münhasıran ödeme hesabına ilişkin bilgilerin sunulması hizmetini sağlayanlar hariç),

ı) Kripto varlık hizmet sağlayıcılar,

Finansal grup, grup seviyesinde bir uyum programı oluşturur. Bu durum, gruba bağlı her bir finansal kuruluşun grup seviyesinde belirlenen standart ve politikaları gözeterek ayrı bir uyum programı oluşturma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

 

Münhasıran Uyum Görevlisi Atamak Zorunda Olanlar:

Tedbirler Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan yükümlülerden;

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile kalkınma
  • Yatırım bankaları,
  • Bankalar dışında banka kartı veya kredi kartı düzenleme yetkisini haiz kuruluşlar, (
  • Kambiyo mevzuatında belirtilen B grubu yetkili müesseseler,
  • Reasürans şirketleri,
  • Varlık yönetim şirketleri,
  • Ödeme kuruluşları (Münhasıran fatura ödemelerine aracılık hizmeti, münhasıran ödeme emri başlatma hizmeti ve münhasıran ödeme hesabına ilişkin bilgilerin sunulması hizmetini sağlayanlar),
  • Kargo şirketleri
  • Sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde takas ve saklama hizmeti veren kuruluşlar
  • Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar
  • Tasarruf finansman şirketleri

 

Faaliyet izninin alınmasını müteakip otuz gün içerisinde bu Yönetmelikte bahsedilen uyum programını oluşturmaksızın idari düzeyde uyum görevlisi atamak zorundadır.

 

YÜKÜMLÜLÜKLER

Yükümlülerin uymak zorunda olduğu YÜKÜMLÜLÜKLER başlıklar itibariyle aşağıda sıralanmaktadır:

1 – Müşterini Tanı Tedbirleri

2 – Şüpheli İşlem Bildirimi (ŞİB) Yükümlülüğü

3 – Şüpheli İşlem Bildiriminin İfşa Edilmemesi Yükümlülüğü

4 – Uyum Programı Oluşturulması

5 – Münhasıran Uyum Görevlisi Atanması

6 – Bilgi ve Belge Verme Yükümlülüğü

7 – Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğü

8 – Devamlı Bilgi Verme

9 – Elektronik Tebligat

 

 

YÜKÜMLÜLÜK İHLALİNİN YAPTIRIMI NEDİR?

MASAK Düzenlemelerin Getirdiği Yükümlülüklere (5549 sayılı Kanunun getirdiği yükümlülükler) uymamanın gerektirdiği idari veya adli cezaların güncel tutarları MASAK web sitesinde yer almaktadır.

https://masak.hmb.gov.tr/yaptirimlar

 

RİSKLERİNİZ NELER?

Ulusal ve uluslararası AML/CFT/PROLIFERATION önlemlerine uymadığınızda çeşitli RİSKLERLE karşı karşıya kalabilirsiniz!

  1. Yasal Risk

AML/CFT/PROLIFERATION önlemlerini yerine getirilmemesi durumunda Kurumunuz aleyhine dava açılması veya sözleşmeler dolayısıyla kurumunuzun durumunun ya da operasyonlarının olumsuz yönde etkilenmesi riskidir. Örneğin ülkemizde, yasanın gösterdiği belirli koşulların gerçekleştiği durumlarda, aklama suçu sebebiyle bir finansal kuruluşun faaliyet izninin iptali dahi söz konusu olabilmektedir.

  1. İtibar Riski

AML/CFT/PROLIFERATION önlemlerinin yerine getirilmemesi, Kurumunuzun dürüstlüğü konusundaki kamuoyu görüşünü olumsuz etkileyerek, bu olumsuzluğun yeni iş ilişkilerine girilmesini ve mevcut iş ilişkilerinin de devam ettirilmesini engellemesi riskidir.

  1. Operasyonel Risk

AML/CFT/PROLIFERATION önlemlerinin hiç ya da yeterince yerine getirilmemesi sebebiyle Kurumunuzun doğrudan ya da dolaylı olarak maddi kayba uğrama riskidir. Örneğin AML/CFT/ PROLIFERATION önlemlerinin zamanında alınmaması sonradan daha büyük bir mali kayıplara neden olabilir.

 

 

HİZMETLERİMİZ

 

MASAK Düzenlemelere Kurumsal UYUM Hizmeti
MASAK uyum düzenlemeleri kapsamında kurumunuza, yasal yükümlülükler doğrultusunda kapsamlı destek sağlıyoruz.
• Mevcut kurum politikaları, prosedürleri, formları, belgeleri ve uygulamalarının değerlendirilmesi, güncellenmesi veya gerektiğinde oluşturulması.
• Riskli ürünler ve süreçlerin tespiti ile alınabilecek önlemler, AML teknolojik çözümler konusunda danışmanlık.

 

MASAK Uyum Denetimi
MASAK uyumunun sağlandığını periyodik olarak denetleyip, raporlama yapıyoruz.
• Periyodik uyum denetimlerinin yapılması ve ayrıntılı raporlanması.

 

MASAK Uyum Eğitimi
Eğitimlerimiz, kurumunuzun MASAK uyum süreçlerini güçlendirecek şekilde tasarlanmıştır.
• Online, etkileşimli video ve yüz yüze MASAK uyum eğitimlerinin verilmesi.
• Eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilmesi.

 

MASAK Cezalarına Karşı Yargı Süreci Danışmanlığı Hizmeti
MASAK cezalarına ilişkin yasal süreçlerde size profesyonel destek sunuyoruz.
• MASAK cezalarına karşı yasal süreçlerde danışmanlık ve destek sağlanması.

 

Sorumlu Tedarik Zincir (STZ) Düzenlemelere Kurumsal UYUM Hizmeti
Borsa İstanbul’un Sorumlu Tedarik Zincir (STZ) düzenlemeleri kapsamında, şirketinizin uyum süreçlerini optimize ediyoruz.
• Mevcut kurum politikaları, prosedürleri, formları, belgeleri ve uygulamalarının değerlendirilmesi, güncellenmesi veya gerektiğinde oluşturulması.
• Riskli ürünler ve süreçlerin tespiti ile alınabilecek önlemler konusunda danışmanlık.

 

Sorumlu Tedarik Zincir (STZ) Eğitimi
STZ eğitimi ile şirketinizin tedarik zinciri süreçlerini güçlendiriyoruz.
• Online ve yüz yüze STZ eğitimlerinin verilmesi.
• Eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika verilmesi.

ARTI DEĞER Uluslararası Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.

Artı Değer IFAC (International Federation of Accounts) iştiraki olan Task International üyesidir.